Työhakemus, joka jää mieleen

Toinen osa työnhaku-sarjaa tulisi tässä! Tänään keskitytään työhakemukseen. Tee työhakemus, joka jää mieleen seuraavilla ohjeilla.

Mennään suoraan asiaan! Perinteinen työhakemus on hyvä pitää noin yhden A4-sivun mittaisena. Mieti itse, jaksaisitko rekrytoijana lukea sataa kolmesivuista elämänkertomusta jokaiselta hakijalta. Yhden sivun mittaiseen hakemukseen saat varmasti mahtumaan kaiken tarvittavan.

Tärkeimpinä pointteina hyvään erottuvaan työhakemukseen toimivat mielestäni seuraavat seikat:

Ulkoasu

Hakemuksen ulkoasu kannattaa miettiä hakemasi työpaikan näköiseksi. Tyyliltään sen tulisi olla samanlainen kuin CV:n ulkoasun, jotta brändisi pysyy eheänä.

Hyvä aloitus

Ulkoasu ja aloitus ovat isossa roolissa hakemuksessa, sillä ne luovat ensivaikutelman sinusta työnhakijana. Aloitukseksi ei siis kannata kirjoittaa esimerkiksi: ”Olen 20-vuotias opiskelija …”, vaan tarkoitus olisi jo tässä vaiheessa erottua persoonallisuudella. Muista myös jo tässä vaiheessa kohdistaa teksti hakemaasi työpaikkaan. Eli yhden massahakemuksen käyttö ei kannata.

Perustele, miksi juuri sinut kannattaisi valita

Kirjoita kuin myisit omaa osaamistasi hakemaasi työpaikkaan. Painota sitä, kuinka sinusta on hyötyä yritykselle ja kuinka kiinnostunut olet kyseisestä työstä. Mitä lisäarvoa tuot hakemaasi työpaikkaan? Tehokkuus, joustavuus ja oma-aloitteisuus ovat piirteitä, joita usein yrityksissä arvostetaan työntekijöiltä.

Perustele kaikki, mitä itsestäsi kerrot konkreettisilla käytännön perusteluilla. On aivan turhaa listata ominaisuuksiasi näin: ”Olen iloinen, positiivinen ja tulen kaikkien kanssa toimeen…”, sillä jokainen meistä voi näin kirjoittaa hakemukseen. Sen sijaa koita käytännön esimerkeillä tuoda itseäsi esille.

Itse olen sanonut myyntityöhön hakiessani tanssiharrastuksen tuoneen esiintymiskokemusta, josta olen saanut itsevarmuutta ihmisten kohtaamiseen. Tällä tavalla voi perustella konkreettisesti omaa persoonaa sekä taitoja.

Kerro kokemuksestasi, josta on hyötyä tulevassa työtehtävässä

Motivaatio ja oma asenne ovat usein ratkaisevampia kuin aikaisempi samanlainen työkokemus alalta. Silti, jos sinulla jo on alalta tai kyseisistä tehtävistä kokemusta, tuo se esille hakemuksessa ja kerro, miten voit hyödyntää sitä jatkossa. Muista myös hyödyntää kokemus mm. harrastuksista tai käymistäsi kursseista.

Kokemuksen lisäksi voit kertoa tulevaisuuden tavoitteista työuralla. Yrityksessä varmasti tykätään hakijasta, joka on jo hakiessa motivoitunut etenemään urallaan hakemassaan yrityksessä. Jos haet vaikkapa osa-aikaiseksi myyjäksi vaatekauppaan, mutta unelmasi olisi vielä joku päivä työskennellä myymäläpäällikkönä, kannattaa se kertoa hakemuksessa.

Nokkela persoonallinen kirjoitustyyli

Tekstin tulisi olla hakemaasi työpaikkaan sopivan tyylistä. Oikeinkirjoitus on tärkeää, mutta esimerkiksi puhekielen ilmaisuja tai murteella kirjoittamista voi joissain tapauksissa hyödyntää erottuvana tehokeinona. Tekstin ei myöskään tarvitse olla yhteen pötköön kirjoitettua, vaan käytä väliotsikoita ja kerro itsestäsi kiinnostavasti.

Työhakemuksessa sinun ei tarvitse kertoa elämänkertaasi tai mitään ylimääräistä, joka ei liity hakemaasi paikkaan. Pitäydy vain olennaisessa! 

Previous
Previous

Miten valmistautua työhaastatteluun?

Next
Next

Erottuva CV - Näillä ohjeilla työhaastatteluun!