Miten valmistautua työhaastatteluun?

CV:n ja hakemuksen lähettämisen jälkeen sinulle on toivottavasti tullut kutsu rekrytoinnin seuraavaan vaiheeseen. Miten valmistautua työhaastatteluun? Well, let me tell you… 

Työhaastattelussa voit jo olla varma, että työnantaja näkee sinussa potentiaalia. Nyt täytyy enää vakuuttaa haastattelijat siitä, että olet paras hakija ja haluat paikkaa eniten.

Kirjoitan vinkkini omasta kokemuksestani. Olen ollut lukuisissa haastatteluissa, ryhmähaastatteluissa, video- ja puhelinhaastatteluissa. Näitä vinkkejä voit siis hyödyntää noihin kaikkiin yllämainittuihin, mutta erityisesti perinteisessä työhaastattelussa.

Olen myös vuosien varrella saanut vinkkejä entisiltä työnantajiltani ja muilta itseäni viisaammilta, joten toivottavasti saatte uusia ajatuksia aiheesta. Halusin tuoda tässä työnhakupostaussarjassa esille muitakin kuin niitä perinteisiä ohjeita, joten perus ”pukeudu siististi” ja ”ota työtodistukset mukaan” – ohjeita ei tässä nyt ole. 

Näin valmistaudut hyvin työhaastatteluun

Ota selvää työnantajasta

Oikeasti, ota kaikki mahdollinen tieto selville. Yrityksen asioihin perehtyminen saa sinut näyttämään hyvin valmistautuneelta ja aidosti kiinnostuneelta hakijalta. Erityisesti yrityksen arvot on jotain, mitä kannattaa selvittää jo ihan siitäkin syystä, että kohtaavathan ne omien arvojesi kanssa.

Jos tiedät haastattelijasi etukäteen, etsi myös tietoa hänestä. LinkedIn on tähän hyvä keino ja muu sosiaalinen media. Voit löytää nimittäin jotain samastuttavia asioita tai yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja sulavasti ottaa myös niitä esille haastattelussa. Haastattelija on usein ihminen, jonka kanssa tulet jatkossa tekemään töitä, joten hän varmasti myös haastattelutilanteessa etsii itselleen mieluisaa työkaveria tai alaista.

Harjoittele vastauksia etukäteen

Netistä löytyy todella paljon useimmiten kysyttyjä työhaastattelukysymyksiä. Kirjoita kysymyksiä itsellesi ylös ja harjoittele vastauksia ääneen jonkun toisen kanssa tai peilin edessä. Itse kirjoitan vastauksetkin ylös, jotta voin hioa niitä ja muistan aina kaiken varmasti haastattelutilanteessa. Vaikka monet haastattelijat muotoilevat kysymykset eritavalla, niin silti siitä on vain hyötyä siitä, että on opetellut ulkoa asiat, jotka haluaa haastattelussa tuoda esiin.

Muista avoin, positiivinen ja itsevarma kehonkieli

Ole oma itsesi, mutta työhaastatteluun mentäessä koita olla extra-itsevarma ja hymyile paljon. Lue tekstini “10 tapaa olla itsevarmempi” auttamaan tähän kohtaan. Vaikka sinua jännittäisi, mikä on aivan luonnollista, niin koita olla näyttämättä hermostuneisuutta kehonkielelläsi.

Olen muuten itse ihan tosi kova jännittäjä, ja nyt meinaan oikeasti, että ihan todella kova jännittämään. Olen kuitenkin oppinut, että kunhan siihen tilanteeseen asti pääsee, niin jännityskin loppuu.

Mieti valmiiksi kysymys haastattelijalle

Tämän kohdan ei luulisi olevan vaikeaa, jos olet tehnyt kotiläksyt yrityksestä ja tiedät siitä jo paljon. Silloin on nimittäin helppo keksiä jokin kysymys liittyen yritykseen. Kysymys voi myös liittyä tuleviin työtehtäviisi ja voit toki kysyä myös, miten rekrytointi tulee tästä jatkumaan. Joka tapauksessa osoitat kysymyksellä jälleen aitoa kiinnostusta yritystä ja työpaikkaa kohtaan, joten kysy aina jotain!

Previous
Previous

Lyttäätkö vahingossa muiden itsetuntoa?

Next
Next

Työhakemus, joka jää mieleen