Erottuva CV - Näillä ohjeilla työhaastatteluun!

Erottuva CV on yksi ratkaiseva tekijä työhaastatteluun pääsyssä, joten ota tästä postauksesta kaikki vinkit talteen kesätyön tai unelmiesi työpaikan saamiseen.

Oma työurani alkoi 15-vuotiaana, kun aloin hakemaan ensimmäisiä kesätyöpaikkoja. Aloitin kesätyöhaun aina aikaisin tammikuussa, ja vaikka silloin ei vielä monessa paikassa päätöksiä kesätyöntekijöistä tehdä, niin ehdin olla työnantajaan useampaan otteeseen yhteydessä kevään aikana ja lopulta myös sain aina kesätöitä.

Monena vuotena päätös kesätyöpaikan saamisesta jäi kuitenkin ihan toukokuun viimeisille viikoille, joten ei kannata alkaa panikoida vielä! Nyt on nimittäin vielä aikaa luoda hieno erottuva CV, joka auttaa sinua pääsemään työnhaun seuraavaan vaiheeseen.

Kuinka luoda erottuva CV?

Kun aloin hakemaan töitä lukion ohelle ja lukion jälkeen, tein CV:n ihan tavallisesti tylsänä Word-tiedostona. Tein paljon hakemuksia ja ihmettelin aina, kun en edes saanut kutsua haastatteluun. Omasta sinnikkyydestä johtuen sain aina lopulta työpaikan, mutta opin vasta vähän aikaa sitten tekemään oikeasti erottuvan CV:n, joka melkein jo itsessään takaa haastatteluun pääsyn. 

Luo visuaalinen ulkoasu

Ensinnäkin ulkoasun on vastattava paikkaa, johon haet. Jos olet hakemassa johonkin nuorekkaaseen paikkaan, CV:ssä voi olla värejä ja sen täytyy huokua työpaikan henkeä. Jos taas haet asiallisempaa työpaikkaa, niin visuaalisella CV:llä erotut, mutta värejä ja muuta härpäkettä CV:n ulkoasussa voi vähentää.

Ulkoasun tulee olla samanlainen myös hakemuksessa, mutta hakemuksen sisältöä käyn tarkemmin läpi omassa blogitekstissään.

Ladattavia ilmaisia sekä maksullisia CV-pohjia löytyy täältä:

Etsy.com

Free Resume Template

CV template

CV-pohja.fi

Canva.com

Personoi CV työpaikkakohtaisesti

Kohdista CV haettuun työpaikkaan ulkoisesti sekä sisällöllisesti, vaikka hakisit usempaan paikkaan. Lue tarkkaan työpaikkailmoituksesta tiedot haetusta työntekijästä ja tarvittavista ominaisuuksista ja hyödynnä tietoja CV:ssä. Erittäin tärkeä ”pikkujuttu” on nimetä CV:n tiedosto haetun työpaikan nimellä. Eli esimerkiksi näin: CV-MarianneSendenali-YritysOy. Kirjoita myös CV:seen hakemasi työpaikka, sillä jo se kertoo siitä, että olet kiinnostunut juuri tästä työpaikasta ja tehnyt CV:n heitä varten.

Täytä CV vain olennaisilla asioilla

Hyvä CV ei ole kovin pitkä. Tekisin korkeintaan kaksisivuisen, mutta vähemmällä työkokemuksella yksi sivu on ihan riittävä. Vaikka minulla on kaikki työkokemus yhteenlaskettuna jo reilusti yli kymmenestä eri työpaikasta kokemusta, voitte huomata CV:stäni löytyvän vain 5-6 työkokemusta. Aluksi tuntui jotenkin pelottavalta jättää mainitsematta kaikkea, mutta varsinkin jos kokemusta on alkanut kertyä useammasta paikasta, kannattaa tulevan työn kannalta turhia kokemuksia karsia surutta.

Toisaalta, jos kokemusta on vielä vähän, niin silloin kaikki kokemus kannattaa hyödyntää! 

Jokaisen entisen työpaikan alle on hyvä kirjoittaa lyhyesti, mitä työtehtäviisi kuului ja siinä esimerkiksi voi mainita(käytä mielikuvitusta, jos kokemus ei täysin vastaa hakemaasi työtehtävää), miten uskot kokemuksesta olevan hyötyä jatkossa.

Jos olet saanut kunniamainintoja, palkintoja tai koulutuksia edellisissä työpaikoissasi, niin muista mainita ne myös CV:ssä.

Tuo esille vain työt ja taidot, joista pidät ja joita haluat tehdä myös jatkossa

Erityisesti silloin, kun haet jo jotain pidempi aikaisempaa työtä tai jopa unelmiesi työpaikkaa, niin CV:ssä ei kannata mainita työtehtäviä tai taitoja, joita et halua tehdä jatkossa. Jos siis olet esimerkiksi hyvä valokuvaaja, mutta haluat keskittyä tulevaisuudessa olemaan enemmän kameran toisella puolella mallina, niin älä mainitse CV:ssä valokuvausta taitonasi. CV on tulevaisuutta varten, ei pelkästään historiasi läpikäymistä, sillä sehän ratkaisee sen, mitä tulet jatkossa tekemään. Jos CV:ssä lukee taitona valokuvaus, niin mitä todennäköisemmin uusi työnantajasi haluaa hyödyntää tuota taitoa.

CV:ssä voit siis mainita myös jo niistä asioista, joita haluat tehdä tulevaisuudessa, mutta et vielä ehkä ole niissä mestari. Silloin ainakin pääset kehittämään taitojasi jatkossa, kun työnantaja niistä jo tietää.

Anna persoonan näkyä

Kuva on mielestäni melko ehdoton juttu CV:ssä ja siinä pääset samalla näyttämään persoonaasi. Kuvassa voi myös ottaa hakemasi työpaikan tyyli huomioon. Persoonallisuutta voi tuoda CV:seen myös vaikkapa omalla logolla. Joskus myös sosiaalisen median profiileista, kotisivuista tai blogistakin kannattaa CV:ssä mainita. LinkedIn-profiili kannattaa lisätä CV:seen aina.

Sellaisia vinkkejä minulla olisi erottuvaa CV:tä varten. Jotkut asiat voivat olla itselleni itsestäänselvyyksiä tai unohdin mainita, mutta lisätkää kommentteihin omia vinkkejänne ja kysykää tarvittaessa lisää!

PS. Älä unohda tärkeintä - eli omia yhteystietojasi CV:stä!

Previous
Previous

Työhakemus, joka jää mieleen

Next
Next

7 syytä, miksi unelmasi eivät toteudu