Kuinka edetä työuralla nuorena?

Alun perin julkaistu 2019

Kuinka edetä työuralla – ja vielä erityisesti nuorena? Olen aina ollut erittäin uraorientoitunut ja jo tavoitellut sekä saavuttanut erilaisia etappeja työurani aikana. Kirjoitan siis täysin omasta kokemuksestani ja nostan esiin pointteja, joita itse olen kuullut ja oppinut. Työskentelen itse tällä hetkellä markkinoinnin parissa customer success specialistina sekä sivutoimisena markkinointialan yrittäjänä.

Siirryin suoraan lukiosta työelämään 19-vuotiaana ja ensimmäinen vakituinen työpaikkani oli Glitterissä koru- ja asustemyyjänä. Vuoden Glitterissä työskennellessä tavoitteeni oli saada osa-aikaista tuntisopparia isommaksi ja kyllähän se 4h/viikko sopimus nousikin parhaimmillaan 20h/viikko sopimukseen. Sain tuntisopimuksen nousemaan näyttämällä aktiivisuuteni niin, että tulin usein kutsuttaessa töihin, vaikka mulle ei oltu laitettu vuoroja etukäteen. Lisäksi olin toki myös hyvä työssäni ja tein paljon kauppaa. 

TAVOITTEET –  MYÖS NE PIENET

Ensimmäinen vinkkini onkin pitää jatkuvasti tavoitteita mielessä. Ne voivat olla pieniä ja sen oman työtehtävän sisällä olevia. Aina ei kannata kiirehtiä siis eteenpäin, vaan opetella se oma työ kuntoon. Pientenkin tavoitteiden saavuttaminen tuo hyvän fiiliksen ja osoittaa työnantajalle oma-aloitteista aktiivisuutta.

Vuoden Glitterissä työskentelyn jälkeen hain varamyymäläpäällikön paikkaa toisesta liikkeestä. En saanut kyseistä paikkaa, mutta pääsin jälleen paremmalla tuntisopimuksella tekemään osa-aikaisia myyjän töitä.

HAKEUDU AINA ”YLEMMÄS”

Uralla eteneminen vaatii liikkeitä ylöspäin. Itse olen pitänyt aina mielessä, että en halua tasan samaan tehtävään hakea, vaan saada ainakin vähän enemmän vastuuta ja edetä uralla työpaikkaa vaihtaessa.

Olen tuolta 20-vuotiaasta asti varamyymäläpäällikköhaun jälkeen koittanut päästä tekemään esimiestyötä. En vielä ihan ole siihen tavoitteeseen päässyt, mutta kaikki kieltävät vastaukset ovat johtaneet silti aina eteenpäin. Koska en 20-vuotiaana saanut varamyymäläpäällikön paikkaa, hakeuduin opiskelemaan Helsinkiin ja sain tradenomin tutkinnon.

OLE ROHKEA!

Työelämää ei kannata ottaa liian vakavasti ja tilaisuuksiin kannattaa tarttua, jos niitä sattuu kohdalle. Itselleni malttamattomana henkilönä on välillä vaikea olla kärsivällinen ja koittaa pysyä paikoillaan. Irtisanoutuminen hyvästä työstä voi olla joskus ihan kamalan pelottavaa, mutta jos sinulla on oma suunnitelma, jota nykyinen työ ei tue, on irtisanoutuminen välttämätöntä. Kuitenkin rohkeuden lisäksi uskon, että maltti on valttia, sillä etenemiseen vaadittavaa uskottavuutta täytyy työpaikalla kerätä tekemällä sen hetkinen työ hyvin.

Previous
Previous

Ikuiselle suorittajalle

Next
Next

Kuinka hyödyntää sosiaalista mediaa työnhaussa?