Parhaat vinkit palkkaneuvotteluihin!

Vinkit tarjosi Meri-Tuulia Kinnula, Account Executive Dream Brokerilta

Aloita neuvottelut jo ennen työsopimuksen kirjoittamista

Palkkataso kannattaa ennakoida jo työsuhteen alkuvaiheessa. Voit sopia esimerkiksi milloin ja kuinka usein palkka tarkistetaan. Joissain yrityksissä on vuosittaiset palkan tarkistukset esimerkiksi vuosittaisten kehityskeskusteluiden yhteydessä. Tätä kannattaa siis kysyä jo työsopimusta kirjoittaessa. Joillain aloilla, kuten esimerkiski pankkialalla, palkat ovat usein täysin fiksattuja ja läpinäkyviä. Korotukset on tällöin sidottu usein vaikkapa työikään ja käytyihin koulutuksiin.  Joillain työpaikoilla työnantaja myös antaa oma-aloitteisesti bonuksia ja korotuksia kehityksen ja suoriutumisen mukaan. Usein näissä yrityksissä on hyvin säännölliset kehityskeskustelut ja palautetta saa paljon. Valittettavan usein kuitenkin monessa yrityksessä samasta roolista saattaa saada hyvin erilaista palkkaa ja palkkakehitys on täysin työtekijän proaktiivisuudesta kiinni.

Siispä hyvä tapa olla kaukaa viisas ja helpottaa palkkaneuvotteluja tulevaisuudessa on nostaa seuraavat asiat esille jo, kun kirjoittaa työsopimusta:

  1. Mitä kehityksen ja kasvun varaa kyseissä pestissä on? Miten vastuun kasvaminen vaikuttaa palkkaan?

  2. Miten teillä tarkistetaan palkkaa? Tapauskohtaisesti vai jonkun prosessin yhteydessä, kuten vaikkapa kehityskeskustelun yhteydessä. Jos ei, voidaanko sellaisesta sopia?

  3. Jos rooli tulee kasvamaan ja vastuut kehittymään ajan myötä, sovi korotukset jo sopimuksessasi (esim. kun koeaika ohi, kun valmistut tai jos vastaat muiden perehdyttämisestä tai koulutuksesta myöhemmin).

Voit myös pyytää enemmän lomaa

Kaikki lupaukset kannattaa pyytää kirjallisena. Lisäksi, jos olet ollut työelämässä - neuvottele palkallista lomaa. Monet yritykset myöntävät jopa täydet lomat, kunhan vain muistat neuvotella. Jos ehdotat täysiä lomia ja työnantaja tarjoaa yhtä viikkoa, ehdota vuorostasi kahta viikkoa ja vetoa siihen, että tasapaino ja palautuminen mahdollistavat sinulle 110% panostuksen vs ilman talvilomaa voi olla keväällä jo takki hieman tyhjä.

Palkkaneuvottelut työsuhteen aikana

  1. Varaa rohkeasti aika - "Voidaanko varata aika ja keskustella palkkani kehityksestä?"

  2. Palkkaneuvottelut kannattaa aina perustaa johonkin konkreettiseen -> tee lista perusteista palkan korotukselle "Koen, että koska olen valmistunut koulusta ja olen saanut lisävastuut x ja y, joista olen suoritunut palautteen mukaan odotuksien mukaisesti - ehdottaisin 10% palkankorotusta"

Jos vastaus on ei, niin hyvä kysymys ja tapa heittää palloa työnantajalle on kysyä: "Mitä pitäisi tapahtua, että palkka roolissani voisi kehittyä?" Näin sitoutat työnantajan palkitsemaan sinua, jos ja kun kehityt.

Tärkeintä on muistaa, että työ ei ole hyväntekeväisyyttä vaan vaihtokauppa. Kun annat työnantajalle aikaasi ja panostuksesi, saat vastineeksi rahaa ja työsuhde-etuja. Jos sinulta vaaditaan enemmän aikaa tai vastuunottoa tai tehokkuutta, sen pitäisi näkyä myös palkassa. Jos olet esimerkiksi start upissa duunissa, kokemus voi taas maksaa itsensä takaisin myöhemmin, minkä takia kannattaa hetkellisesti tehdä pienemmällä palkalla enemmän töitä. Lähtökohtaisesti kuitenkin naiset eivät yhtä rohkeasti ota palkka-asioita esiin ja neuvottele parempaa palkkaa, toisin kuin miehet. Naiset myös herkemmin arvioivat oman osaamisensa alakanttiin. Itsevarmasti siis neuvotteluihin!

Previous
Previous

Vinkit some-ammattilaiselta!

Next
Next

Erityisopettajan arkea