Kuinka lopettaa itsensä vertailu muihin?

Rohkeus, itsevarmuus ja itsensä hyväksyminen kulkevat kaikki käsikädessä.

Suurin osa epävarmuuksistamme johtuu itsemme vertaamisesta muihin. Lähtökohtaisesti kannattaakin oppia ajattelemaan, että aina löytyy joku itseään parempi, taitavampi, kauniimpi, pidempi… ja listaa voi jatkaa vaikka kuinka. Tuolla millään ei kuitenkaan ole mitään merkitystä!

Itsevarmuus lähtee siitä, että hyväksyt itsesi vahvuuksinesi, mutta myös heikkouksinesi. Kun tunnistat nuo heikkoudet, pystyt niitä halutessasi kehittämään, mutta kaikessa ei tarvikaan olla hyvä. Toisen ulkoisia tai sisäisiä ominaisuuksia ei kannata kadehtia, sillä meistä jokainen on uniikkipaketti erilaisia ominaisuuksia. Toinen voi olla hyvä jossain muussa, mutta huonompi sinua jossain toisessa asiassa.

Miten sitten lopettaa vertaamasta itseään toisiin?

Usein oma epävarmuus ilmenee toisten arvosteluna ja muina ikävinä tapoina. Toisista yritetään löytää heikkouksia, kun salaa ollaan oikeasti kateellisia (ehkä jopa tietämättään) niistä toisen hyvistä puolista. Olen itse pyrkinyt pois tällaisesta, vaikka vaikeaahan se välillä on.

Itsensä vertailun lopettaminen on niinkin yksinkertaista, että tietoisesti lopettaa sen tekemisen. Aina, kun huomaat ajattelevasi ”olisipa minullakin tuollaiset vatsalihakset” tai mitä tahansa muuta, niin tiedosta ajatus ja lopeta saman tien! Älä mieti tuollaisia ajatuksia ja koita olla myös puhumatta ilkeästi tai negatiiviseen sävyyn muista. Itsevarmalla ihmisellä ei ole tarvetta arvostella muita.

“If you hate, you can’t create.”

Meistä jokaisesta löytyy varmasti asioita, joista voimme olla ylpeitä ja joista pidämme itsessämme. Keskitytään ennemmin niihin, eikä anneta muiden mielipiteiden vaikuttaa itseemme. Juuri sinä olet uniikkipaketti ihania ja ehkä myös niitä vähemmän ihania ominaisuuksia, mutta kanna itsesi ylpeydellä ja opi rakastamaan jokaista ominaisuuttasi. Ei kannata liikaa koittaa miellyttää muita, vaan etsiä seuraa, jossa kelpaat omana itsenäsi.

Previous
Previous

Kuinka hyödyntää sosiaalista mediaa työnhaussa?

Next
Next

Miksi verkostoituminen on tärkeää?