Oman osaamisen myyminen - Kuinka hyvä silloin täytyy olla?

Oletko haaveillut jo pitkään oman yrityksen perustamisesta ja oman osaamisen myymisestä? Ehkä sinulla on jo ideakin mielessä, mutta et tunne vielä olevasi valmis aloittamaan, sillä koet tarvitsevasi lisää osaamista. 

Ehkä googlailet jatkuvasti lisätietoa aiheesta ja mietit ilmoittautuvasi jälleen uudelle kurssille tai koulutukseen, joka lisäisi uskottavuuttasi alalla. Saatat myös olla turhautunut, sillä näet muiden nuorten naisten toteuttavan unelmiaan yrittäjinä, mutta itse et vielä tiedä, milloin sinun aikasi koittaa.

Anna, kun kerron sinulle kuitenkin totuuden: Jos et suunnittele toimivasi alalla, jolla tietty tutkinto on välttämättömyys (esimerkiksi hammaslääkärinä tai ravintoneuvojana), ei mitään selkeää reittiä yrittäjyyteen voi luoda koulunpenkkiä kuluttamalla. Oman osaamisen myyminen ei kuitenkaan ole pelkästään pitkän linjan ammattilaisten juttu.

Erityisesti meillä naisilla on tapana hioa osaamistamme viimeiseen asti ja vielä senkin jälkeen väheksyä taitojamme. Tämä johtaa siihen, että yrittäjinä alihinnoittelemme viimeisen päälle mietittyjä palveluitamme samaan aikaan, kun miesyrittäjät usein uskaltavat pyytää keskinkertaisemmastakin tuotteesta isompaa hintaa.

Haluat varmasti päästä tilanteeseen, jossa sinulla on unelmiesi yritys, josta olet innoissasi joka aamu herätessäsi (ja jonka eteen työskentelystä sinulle myös maksetaan kunnollista hintaa). Mieti, miltä tuntuisi työskennellä päivittäin sellaisten asioiden parissa, joista olet oikeasti kiinnostunut myös oppimaan jatkuvasti lisää!

Jotta voit saavuttaa tuon, tarvitset kyllä tietoa ja osaamista, mutta tässä blogissa tulen kertomaan, mikä on lopulta tärkeämpää kuin lukuisat sertifikaatit ja todistukset hyllyllä pölyttymässä. 

oman osaamisen myyminen.jpg

Vain tekemällä opit tunnistamaan, mitä taitoja kannattaa kehittää

Lähtiessäni some-yrittäjäksi 20-vuotiaana opiskelijana minulla ei ollut laisinkaan kokemusta yrittäjyydestä ja vain vähän kokemusta sosiaalisen median parissa työskentelemisestä. Halusin kuitenkin palavasti työskennellä itseäni kiinnostavien asioiden ja asiakkaiden parissa. 

Myynti oli yksi ainoita vahvuuksiani, josta minulla oli kokemusta. Onnistuin saamaan kuusi kuukausittain laskutettavaa asiakkuutta jo muutaman kuukauden aikana ja tästä syystä ymmärsin, että uskottavuuteni ei ollut kiinni siitä, olinko valmistunut tai käynyt tiettyjä kursseja. Opin monia asioita kantapään kautta ja kehitin taitojani sitä mukaan, kun sain toimeksiantoja yrittäjänä. Oman osaamisen myyminen mahdollisti minulle työskentelyn intohimoni parissa.

Jos siis haluat tietää, kuinka paljon ja minkälaista osaamista yrittäjänä tarvitsisit, sinun tulee vain ryhtyä tuumasta toimeen. Lähde liikkeelle keskeneräisenä ja paikkaile osaamistasi matkan varrella. Näin vältät myös kuluttamasta liikaa aikaa tuotteen tai palvelun hiomiseen, sillä ethän voi edes tarkalleen tietää, mitä asiakkaasi haluaa.

Minun vinkkini sinulle onkin, että lähde testaamaan ideaasi hieman keskeneräisenä ja pyydä jatkuvasti palautetta asiakkailtasi. Muokkaa sitten palautteen avulla tuotettasi tai palveluasi, jolloin pystyt palvelemaan asiakastasi entistä paremmin. Myynti on myös sellainen taito, jota kannattaa harjoitella koko ajan käytännössä.

Tiedän kyllä, että idean testaaminen ja yrityksen perustaminen vaativat myös yrittäjyystaitoja, joten halusin auttaa sinut alkuun luomalla ilmaisen työkirjan Intohimosta tulovirraksi. Tuo työkirja näyttää sinulle muun muassa, kuinka löydät rohkeuden ja itsevarmuuden oman yrityksen perustamiseen. 

Tiedät olevasi tarpeeksi valmis, kun ideasi esittely tai lanseeraus vielä hieman nolottaa ja jännittää sinua. Kyllä! Nuo tunteet ovat tuttuja minullekin ja jos niitä ei tunne, olet ehtinyt hioa yritysideaasi jo aivan liikaa. Silloin riskinä voi olla se, että loppuun asti viimeistelty idea ei vastaakaan kohderyhmäsi tarpeita ja olet kuluttanut aikaasi aivan turhiin asioihin.

Lataamalla oppaan ja rohkeasti aloittamalla voit saavuttaa unelmasi vapaudesta ja unelmabisneksestäsi paljon nopeampaa kuin odottelemalla esimerkiksi opintojesi loppua ennen yrityksen perustamista. 

Mieti, että tuolla on vaikka kuinka paljon ihmisiä, jotka tarvitsisivat juuri sinun ammattitaitoasi ja palveluasi, mutta eivät sitä saa, sillä pohdit edelleen siellä ruudun takana, oletko tarpeeksi hyvä. 

Keinoja kasvattaa osaamista (ja aloittaa oman osaamisen myyminen)

Siinä vaiheessa, kun olet aloittanut ja tiedät täsmälleen, millaista osaamista tarvitsisit yrittäjänä, voit hankkia tietoa nopeasti ja helposti seuraavista kanavista:

  • Verkkovalmennuksista - Netistä löytyy paljon valmennuksia hyvin rajattuihin aihealueisiin. Olen itse kouluttautunut esimerkiksi Facebook-markkinoinnin sekä digiyrittäjyyden parissa. Verkkovalmennuksia voi käydä missä ja milloin vain, joten ne sopivat myös työn tai muiden opintojen ohelle suoritettaviksi.

  • Sosiaalinen media - Sen lisäksi, että somea voi kuluttaa viihteellisiin tarkoituksiin, sieltä voi myös oikeasti oppia paljon uusia asioita. Blogit ja YouTube jo pelkästään ovat mahtavia oppimisen kanavia.

  • Kirjat (myös e- sekä audiokirjat) - Lukemalla alastasi voit oppia hurjan paljon ja opiskelu itseäsi kiinnostavasta aiheesta ei tunnu pakkopullalle, kuten koulu on varmasti meille kaikille joskus tuntunut.

Nykyään pelkkä perinteinen koulu ei opeta työelämässä tai varsinkaan yrittäjyydessä tarvittavia taitoja, joten ota ohjat omiin käsiisi ja vakuuta muut uranaisena ja alasi ammattilaisena. Voit aloittaa opiskelun ja oman unelmabisneksesi suunnittelun jo tänään Intohimosta tulovirraksi - työkirjan avulla.




Previous
Previous

Näin muutat Instagram-seuraajat maksaviksi asiakkaiksi

Next
Next

Markkinointistrategia, jonka avulla hankit ensimmäisen asiakkaasi