5 EPÄTAVALLISTA KEINOA, JOIDEN AVULLA SAIN HALUAMANI TYÖPAIKAN

Olen ollut työelämässä heti lukiosta kirjoittamisen jälkeen koko ajan ja pyrkinyt jo nuoresta pitäen hakeutumaan vain itseäni kiinnostaviin unelmatyöpaikkoihini. Vielä 15-vuotiaana se esimerkiksi tarkoitti minulle kesätyöpaikkaa elokuvateatterissa. Eli unelmatyöt ovat vaihdelleet vuosien varrella, mutta mitä niihin pääseminen on vaatinut? Nuorena työnhaussa on omat haasteensa, kun kokemusta ei juuri ole, joten välillä on kirjaimellisesti saanut kääntää kivet ja kannot löytääkseen sen sopivan työn ja vielä saadakseen sen.

Sähköpostiuutiskirje

Olin tilannut yhden nuorten vaateliikkeen uutiskirjeen osallistumalla liikkeessä johonkin arvontaan. 18-vuotiaana en ollut saanut koko kesäksi kesätöitä, joten tein satunnaisia töitä, mitä milloinkin satuin saamaan. Koitin kuumeisesti hakea työpaikkaa ja satuin lukemaan tämän vaateliikkeen sähköpostin loppuun kirjoitetun ilmoituksen, jossa he ilmoittivat hakevansa työntekijää pop up -liikkeeseensä. Viestissä ei ollut numeroa, johon soittaa, joten vastasin saman tien sähköpostilla ja ilmoitin olevanierittäinkiinnostunut työstä.

En tiedä, oliko kukaan muu hakenut kyseistä paikkaa, sillä sain sen melkein heti ilman aikaisempaa myymäläkokemusta. Tässä vaiheessa olin jo hakenut useita kertoja myymälätöihin mm. koruliikkeeseen, joten näin tilaisuuteni tulleen myös kokemuksen kerryttäminen mielessä!

Lopulta päädyin tekemään koko loppukesän töitä tuolla pop up:ssa, jonka sain parin viikon jälkeen täysin vastuulleni, sillä toinen työntekijä lähti lomareissulle. Tästä kokemuksesta oli mulle niin paljon hyötyä jatkoa ajatellen!

Saamalla potkut

Tämä kokemus oli samalta kesältä kuin tuo edellinenkin, mutta palataan kesän alkuun. Olin sinnitellyt töissäni kevään puhelinmyyjänä, mikä oli kyllä kauppojen tullessa tuottoisaa, mutta olin sopinut jatkavani kesätöissä kauppatorilla ruokamyyjänä. Ekana työpäivänä torilla oli kova helle, mikä tarkoitti ruokakojulla paljon asiakkaita ja vähän taukoja. En suoraan sanottuna tykännyt työstä ollenkaan ja mulle vielä tuli huono-olo, minkä takia menin ruokakojun taakse istumaan. Kojun omistaja tuli melko pian sen jälkeen sanomaan, että "Tämä työ ei ole kaikille, paljonko haluat palkkaa tästä päivästä, joka nyt on myös viimeinen täällä".

Eihän tuo "irtisanominen" ollut kannaltani kovin reilu, mutta koska en oikeasti edes halunnut olla siellä, niin lähdin ihan mielelläni. Ennen kuin lähdin, kysyin kuitenkin, olisiko tällä torikauppiaalla ollut tuttuja, jotka tarvitsisivat työntekijää ja sain näin itselleni töitä toisesta kiertävästä myyntikojusta. Näin sain kesän ajalle keikkatöitä, kun kiertelimme festareilla ja tapahtumissa.

Sinnikkäästi tykittämällä hakemuksia samaan paikkaan

Näin sain ensimmäisen vakituisen työpaikkani heti lukion kirjoitusten jälkeen silloisesta unelmieni työpaikasta koru- ja asusteliikkeestä! Olin hakenut jo valehtelematta useamman vuoden ajan, sillä olin aluksi hakiessani vielä alaikäinen. Oulussa oli useampi kyseisen ketjun liike, enkä päässyt lopulta siihen itselleni lähimpään, mutta tuurailimme välillä eri liikkeissä ja tapasin myös myymäläpäällikön, jolle olin useampia hakemuksia laittanut. Hän sanoi kyllä muistavansa minut näistä hakemuksista! :D

Tykkäsin niin paljon tuosta työstä ja opin siellä myynnistä ja myös työnhakemisesta tosi paljon juuri tuolta tietyltä myymäläpäälliköltä, joka myöhemmin toimi minunkin esimiehenä.

Osallistumalla Fitnessmalli-kilpailuun

Osallistuin kisaan v. 2017 ja pääsin monen sadan hakijan joukosta finaalikymmenikköön, jonka kanssa olin kisassa mukana puolisen vuotta. Suhtauduin kilpailuun hakemiseen samalla tavalla kuin työnhakuun. Tässä vaiheessa olin jo nimittäin kokenut työnhakija ja onnistunut saamaan näitä unelmieni työpaikkoja sinnikkyydellä ja koko ajan kehittyneillä työnhakutaidoilla. Työskentelin tuolloin kuitenkin yrittäjänä toiminimellä ja työt, joita Fitnessmalli-kisan kautta sain, olivat siis maksavia asiakkaita yritykselleni.

Vaikka en kisassa sijoittunut, toimin v. 2018 kisan somekouluttajana, eli laskutin kisaorganisaatiota, jossa olin vielä edellisenä vuonna itse kisannut. (Tästä tuli myös mieleen, että yksi pitkäaikaisin yhteistyökumppanini somessa on viime vuosina ollut oma ammattikorkeakouluni, eli opiskeluni oli siinä mielessä myös "kannattavaa".) Yrittäjänä siis myös kaikki suhteet ja verkostot käyttöön!

Googlettamalla unelmatyöhön

Olen ainakin kaksi työpaikkaa löytänyt ihan vain googlailemalla itseäni kiinnostavia yrityksiä ja työpaikkoja. Käytin googlaamisessa sellaisia hakusanoja, joita ajattelin unelmatyöni sisältävän. Näin löysin sosiaalisen median toimiston, johon päädyin avoimella hakemuksella muutettuani Oulusta Helsinkiin, sekä nykyisen työni norjalaisessa markkinointiteknologiayrityksessä.

Olen nykyään jo itsevarma työnhakija ja tiedän, mitä hakemuksiin ja CV:seen kannattaa kirjoittaa, jotta varmistaa paikkansa työhaastattelussa. Mielestäni on kuitenkin tärkeintä hakea vain paikkoihin, joihin aidosti hakee asenteella "Tämä on unelmieni työpaikka!", sillä se näkyy ja kuuluu myös hakemuksessa. Ja jotta tietää, mikä se oma unelmatyö on, täytyy testailla monia eri juttuja. Näin opit huomaamaan, mitkä jutut työnteossa kiinnostavat sinua ja mitkä eivät.

Previous
Previous

Career girl talk: Ilona Siekkinen

Next
Next

Sivutoimisesta yrittäjästä toimitusjohtajaksi